Nieuwe onderzoeken geven meer inzicht in de plannen voor de Duurzame Polder
De gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss hebben afgelopen zomer drie belangrijke onderzoeken afgerond die meer duidelijkheid geven over de mogelijke impact van de plannen voor de Duurzame Polder. Deze onderzoeken zijn onderdeel van het proces om tot een definitief plan te komen. Het gaat over de Energieopbrengstberekening, de Ecologische Risicoanalyse en een Landschappelijke Analyse. Deze drie onderzoeken zijn vanaf nu beschikbaar op de website van de Duurzame Polder.
Energieopbrengstberekening: zekerheid over energieopbrengst
De uitkomsten van de Energieopbrengstberekening helpen bij het maken van en inschatting of de opwekdoelstelling behaald kan worden en of sprake is van een haalbare business case. De energieopbrengstberekening is gebaseerd op daadwerkelijke windmetingen en op modellen. Uit het onderzoek blijkt dat er in de gemeente Oss minstens acht tot negen windturbines nodig zijn om de doelstellingen uit de Regionale Energiestrategie (RES) voor duurzame energie te halen. Om de energieopbrengst te waarborgen, is in het plan ruimte gemaakt voor tien windturbines. Zo blijft er in de vergunningsfase een marge van één tot twee windturbines die om wat voor reden dan ook kunnen komen te vervallen.
Ecologische Risicoanalyse: bescherming van natuurwaarden
Het tweede onderzoek, de Ecologische Risicoanalyse, keek naar de impact van de windturbines op de natuur. De Ecologische Risicoanalyse laat onder meer zien dat de populaties van weidevogels verspreid voorkomen in het zoekgebied. Door een uitbreiding van het VKA richting de Gewandeweg, zullen de windturbines waarschijnlijk meer impact hebben op de daar aanwezige populaties. Deze inzichten zijn belangrijk voor het nemen van beschermende en compenserende maatregelen. Mede naar aanleiding van de Ecologische Risicoanalyse laten de gemeenten nu nog een separaat onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden om de effecten van windturbines in het gebied te compenseren. De gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch zullen zich in samenwerking met de provincie Noord-Brabant inzetten op geschikte compensatie en mitigatiemaatregelen om de natuur en de weidevogels zo goed mogelijk te beschermen.
Landschappelijke Analyse: ruimtelijke inpassing van windturbines
De Landschappelijke Analyse beoordeelt hoe de windturbines het landschap visueel beïnvloeden als het VKA-gebied in Oss wordt uitgebreid. De analyse pleitte in haar conclusies voor een alternatieve plaatsing van de windturbines tussen de 1 en de 2 km afstand van de woonkernen in de gemeente Oss en/of een uitbreiding in het noordoosten richting Lith en Lithooijen. Vanwege de wensen van de gemeenteraad in Oss om de leefbaarheid te waarborgen, en dus de afstandsnorm van 2 km te respecteren, zijn de suggesties van de Landschappelijke Analyse niet overgenomen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss heeft een politiek bestuurlijke keuze gemaakt voor een uitbreiding in het noorden, rond de Gewandeweg. Meer hierover leest u in het artikel over de aanpassing van het VKA.
Resterende onderzoeken
Naast de hierboven geschetste onderzoeken, lopen er nog drie onderzoeken. Ten eerste is er de reeds genoemde Mitigatie- en Compensatieanalyse waarin geanalyseerd wordt welke maatregelen de gemeenten kunnen nemen in verband met de nadelige natuureffecten van de plaatsing van de windturbines. Ten tweede komt er een Gezondheidskundige beoordeling van de GGD. En tot slot wordt er ook een aanvulling op het Radarhinderonderzoek op basis van de meest recente versies van de plannen afgerond. Over deze drie onderzoeken berichten wij op een later moment via de website en nieuwsbrief van de Duurzame Polder.