Aanpassing Voorkeursalternatief Duurzame Polder
In de Duurzame Polder willen de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) duurzaam energie opwekken met windturbines. Begin 2024 is het concept Voorkeursalternatief (VKA) gepresenteerd en besproken met bewoners, belangenorganisaties en de Osse en Bossche raden. Het VKA, waarin staat waar de windturbines geplaatst kunnen worden, werd voor het grondgebied van Oss aangepast. De gemeente Oss voerde na overleg in B&W deze aanpassing door en maakt hiermee een keuze voor het dilemma dat bleek na verdere onderzoeken naar de impact van het plan.
Het dilemma: leefbaarheid in de dorpen vs. overige belangen
Bij het aanpassen van het VKA stond de gemeente Oss voor een lastig dilemma. Aan de ene kant wil de Osse gemeenteraad de leefbaarheid in de dorpen rondom het zoekgebied beschermen. Dit betekent dat windturbines minimaal twee kilometer van de bebouwde kom moeten blijven en dat er geen windturbines in het noordoostelijke deel van het zoekgebied komen. Aan de andere kant is het belangrijk dat de overige belangen worden meegewogen, waaronder de belangen van bewoners in het buitengebied, agrarische bedrijvigheid, (agrarische) natuurwaarden, waterbeheer, defensie, cultureel erfgoed en recreatie. Bovendien dient de gemeente voldoende duurzame energie op te wekken om aan de regionale en landelijke doelstellingen te voldoen. Dit dilemma vroeg om een duidelijke politiek-bestuurlijke keuze.
De keuze: nieuwe locatie en gezamenlijke uitwerking
Om deze balans te vinden, is besloten om het VKA-gebied aan te passen in de noordelijke richting, naar de Gewandeweg en omgeving. Hier biedt het aangepaste VKA ruimte voor windturbines. Volgens het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss sluit deze plek beter aan bij de door de gemeenteraad in 2021 geformuleerde uitgangspunten. De aanpassing richting Gewandeweg zorgt ervoor dat de gemeente ruimte heeft voor tien windturbines, wat volgens de laatste berekeningen noodzakelijk is om de gestelde energieopwekking te halen. Zo blijft er in de vergunningsfase een marge van één tot twee windturbines die om wat voor reden dan ook kunnen komen te vervallen.
De aanvullende onderzoeken laten zien dat de nieuwe locatie invloed kan hebben op de natuur, vooral op de in het gebied aanwezige weidevogels. De gemeente laat daarom aanvullend onderzoek doen naar mogelijke maatregelen om de impact van de windturbines te beperken. Het projectteam zet de noodzakelijke gesprekken met de provincie Noord-Brabant en andere betrokken partijen voort om de plannen verder uit te werken.
Wat volgt er nu?
De komende maanden werken de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch verder aan het afronden van de plannen en de noodzakelijke onderzoeken. In het najaar worden het ontwerp Programma (inclusief het VKA) en de ondersteunende rapporten formeel ter inzage gelegd voor zienswijzen. Inwoners en belangenorganisaties krijgen op dat moment de kans formeel een zienswijze in te dienen. Na verwerking van de zienswijzen wordt het VKA ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van Oss en ’s-Hertogenbosch. De laatste stap is hierna een vaststelling van het Programma door de colleges van beide gemeenten.
De gemeenten Oss en ‘s-Hertogenbosch benadrukken dat zij de dialoog met alle betrokkenen voortzetten en blijven zoeken naar de best mogelijke oplossingen voor de Duurzame Polder.