Hoofdinhoud

Het zoekgebied van de Duurzame Polder

De Duurzame Polder is een gebied tussen Oss en 's-Hertogenbosch dat is aangewezen voor de opwekking van duurzame energie. Het zoekgebied strekt zich uit van de bebouwde kom van Rosmalen in het westen tot Oss in het oosten en van de Maas in het noorden tot de Kruisstraat, Heeseind en de spoorlijn in het zuiden. Dit open landschap, dat voornamelijk bestaat uit landbouwgronden, biedt ruimte voor de mogelijke plaatsing van windturbines.

 

 

Waarom een zoekgebied?

Een zoekgebied voor windenergie is een gebied waarbinnen wordt onderzocht of en waar windturbines geplaatst kunnen worden. Dit gebied wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals afstand tot bebouwing, milieueffecten, bestaande infrastructuur en ruimtelijke inpassing. Binnen het zoekgebied worden locaties verder onderzocht en afgewogen om tot een definitief plan te komen. Dit proces gebeurt in overleg met belanghebbenden, zoals omwonenden, natuurorganisaties en overheden.

 

 

Afstand tot bebouwde kom

De gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch heeft bepaald dat windturbines minimaal één kilometer van de bebouwde kom moeten staan. De gemeente Oss hanteert een afstand van minimaal twee kilometer tot de bebouwde kom. Deze afstanden zijn vastgesteld om rekening te houden met leefbaarheid, geluidsoverlast en het behoud van open ruimten in het landschap.

 

 

Van zoekgebied naar Voorkeuralternatief (VKA)

Binnen het zoekgebied wordt onderzocht welke locaties het meest geschikt zijn voor windenergie. Dit gebeurt aan de hand van technische en milieukundige onderzoeken, inspraakrondes en afstemming met diverse betrokken partijen. De uitkomsten van deze onderzoeken en consultaties leiden uiteindelijk tot een Voorkeursalternatief voor windturbines binnen het zoekgebied.