’s-Hertogenbosch gaat voor optimale verdeling opbrengst Duurzame Polder
Met het windpark in de Duurzame Polder tussen Rosmalen en Oss kan in één keer een grote stap worden gezet naar betaalbare en duurzame energie voor iedereen. De gemeente ’s-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat de omgeving optimaal kan meeprofiteren van de opbrengsten uit de windenergie opgewekt in de Duurzame Polder. Daarom heeft de gemeente uitgangspunten voor financiële participatie vastgesteld. Met deze uitgangspunten kunnen de mensen die de meeste lasten ervaren, ook het meest van de opbrengst profiteren.
Wethouder Mike van der Geld: “Met het windpark zetten we een hele grote stap om huishoudens te kunnen voorzien van groene stroom. Daarbij willen we zorgen voor een eerlijke én optimale verdeling van de voor- en nadelen, voor iedereen. Los van inkomen. Dat doen we met deze uitgangspunten voor toekomstige initiatiefnemers, waarmee we bijvoorbeeld inzetten op een omgevingsfonds en omwonendenregeling.”
Waardevolle wind
Afhankelijk van het type windturbine kunnen met één windturbine duizenden huishoudens per jaar van groene stroom worden voorzien. Dit levert naast groene stroom, ook geld op. Misschien kun jij dadelijk ook wel een stukje windmolen kopen en meeprofiteren van de winst. De gemeente 's-Hertogenbosch vindt dat de directe omgeving het meeste profijt moet hebben. De windturbines hebben immers invloed op het landschap en op de mensen die er wonen.
Resultaten inwonersconsultatie meegenomen in uitgangspunten
Dit voorjaar hebben bijna 600 inwoners van ’s-Hertogenbosch hun input gegeven over wat ze een eerlijke verdeling van de opbrengsten vinden. De resultaten van deze consultatie zijn gebruikt om de uitgangspunten te maken. Deze uitgangspunten volgen de eerder genomen besluiten van de gemeente. Ze zijn belangrijk voor de verdere gesprekken met de toekomstige initiatiefnemer(s), die het windpark gaan ontwikkelen.
Iedereen moet mee kunnen doen
Met de uitgangspunten streven we naar een optimale verdeling van de lusten en lasten, waarbij iedereen mee moet kunnen doen. Dit doen we door in te zetten op een omgevingsfonds en minimaal 50% lokaal eigendom, het liefst in coöperatieve vorm. Het doel is dat het gehele pakket samen voor een optimale verdeling van lusten en lasten zorgt.
De uitgangspunten:
- De lusten en lasten worden eerlijk verdeeld. Degene die de lasten dragen, delen op een eerlijke wijze mee in de lusten.
- Eerst krijgen omwonenden de mogelijkheid om financieel te participeren (straal van 10 keer de tiphoogte van ten minste één windturbine in de Duurzame Polder). Daarna andere inwoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers.
- De partij die de windmolens gaat ontwikkelen (toekomstig initiatiefnemer) stelt in afstemming met de omgeving een omwonendenregeling op, waarbij omwonenden van de Duurzame Polder financieel kunnen profiteren van de windmolens.
- Er komt een omgevingsfonds ten gunste van omwonenden van de Duurzame Polder. Hierdoor kan de omgeving meedelen van de lusten, zonder financieel te hoeven investeren. De opbrengsten van het omgevingsfonds worden ingezet voor het versterken van het gebied.
- De Duurzame Polder wordt ontwikkeld met minimaal 50% lokaal eigendom. Hierbij is de inzet een coöperatieve vorm waarbij iedereen mee moet kunnen doen. En worden gemeentegronden ingezet? Dan streven we naar 100% lokaal eigendom.
Vervolg en samenwerking
Met deze uitgangspunten gaat de gemeente ‘s-Hertogenbosch verder praten met de toekomstige initiatiefnemer(s). Samen met de provincie, gaan we ook kijken naar andere manieren waarop de omgeving kan profiteren, bijvoorbeeld door lokale stroom te leveren. Op deze manier kan iedereen meedoen en profiteren van de opbrengsten van de windenergie in de Duurzame Polder.
In de gemeente Oss zijn al eerder 10 uitgangspunten voor financiële participatie vastgesteld. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is maatwerk. Bij een verdere concretisering van het project de Duurzame Polder, worden in beide gemeenten de afspraken rondom financieel participeren verder uitgewerkt in samenwerkingen met de toekomstige initiatiefnemers.
Collegevoorstel 's-Hertogenbosch - Uitgangspunten Financiële Participatie en Lokaal Eigendom