Colleges van Oss en ‘s-Hertogenbosch stellen ontwerp Programma Duurzame Polder vast
Belangrijke stap voor de Duurzame Polder
De gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch zetten een belangrijke stap in de uitwerking van de plannen voor windturbines in de polder tussen Rosmalen en Oss. Afgelopen week stemden beide colleges in met het ontwerp Programma voor de Duurzame Polder. Dit plan vormt de basis voor de ontwikkeling van windturbines in het gebied, waarmee wordt bijgedragen aan de Regionale Energiestrategie en de gezamenlijke opgave klimaatneutraal te worden.
Wethouder Mike van der Geld, gemeente ’s-Hertogenbosch: “We zetten opnieuw een flinke stap in de ontwikkeling van het windpark. Het programmaplan ligt er. En daarmee naderen we de eindstreep en komt de realisatie steeds dichterbij. Want, deze tijd vraagt van ons om vooruit te denken. Hoe gaan we in de toekomst met onze energie om? Hoe verwarmen we onze woningen en bedrijven? Waar willen we dat onze energie vandaan komt? Daarom blijven we voorwaarts gaan met de Duurzame Polder. Samen met gemeente Oss. Zodat energie ook straks nog bereikbaar en betaalbaar is voor onze inwoners.”
Wethouder Kees van Geffen, gemeente Oss: "We willen ook in Oss energie betaalbaar en beschikbaar houden voor iedereen. Dat is een flinke uitdading. We hebben met alle betrokkenen gekeken naar wat er mogelijk is om in de polder tussen Oss en Rosmalen energie duurzaam op te wekken. We hebben daar deze week een stap in gezet."
Vanaf 16 december 2024 ligt het ontwerp Programma - samen met het milieueffectrapport (MER) en bijhorende stukken - zes weken ter inzage. Dit geeft inwoners en belanghebbenden de kans om het ontwerp Programma en het MER te bekijken en hierop te reageren. Uw reactie noemen we een zienswijze.
Het kader voor de toekomst van de polder
Hoe kan duurzame energie worden opgewekt in de polder tussen Rosmalen en Oss? Die vraag staat centraal in het ontwerp Programma dat nu op tafel ligt. Het ontwerp Programma is een gezamenlijk document van de gemeente Oss en de gemeente 's-Hertogenbosch. Het plan geeft aan waar de plaatsing van windturbines binnen de Duurzame Polder wordt toegestaan (het Voorkeursalternatief, VKA). Daarvoor bouwt het plan voort op eerdere afspraken tussen de gemeenten, en de uitkomsten van de onderzoeken naar natuur, landschap en ecologie, én de milieueffecten (MER).
Verder bepaalt het ontwerp Programma aan de hand van welke criteria een vergunningsaanvraag voor de plaatsing van de windturbines beoordeeld wordt. Het plan verkent bovendien kansen voor een gebiedsontwikkeling in de polder, inclusief nieuwe ontwikkelperspectieven voor de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Het ontwerp Programma is het kader voor de toekomst van de polder. En dus ook het kader voor de besluitvorming over de realisering van de windturbines. Daarom is voor het ontwerp Programma een plan-milieueffectrapport (MER) opgesteld. Het MER beschrijft de te verwachten milieueffecten van de realisering van windturbines en maatregelen om aanzienlijke milieueffecten te voorkomen, te beperken of te compenseren. De uitkomsten van het MER zijn betrokken bij de keuze voor het VKA.
Reageren op het ontwerp Programma en het MER
Van 16 december 2024 tot en met 27 januari 2025 kunnen belanghebbenden reageren op het ontwerp Programma en de MER. Beide zijn digitaal en fysiek in te kijken. De reacties, die we zienswijze noemen, kunnen digitaal, schriftelijk of mondeling worden ingediend bij de gemeenten. Alle reacties worden zorgvuldig beoordeeld en meegenomen in de besluitvorming. Hieronder een overzicht:
- Zo dient u uw zienswijze schriftelijk in:
- Stuur uw zienswijze per brief naar het adres van uw gemeente:
- Het college van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch
Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch.
Graag onder vermelding van zaaknummer 17252559. - College van Burgemeester en Wethouders van Oss
afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling
Postbus 5, 5340 BA OSS
Geef in uw brief aan dat deze over het ontwerpprogramma Duurzame Polder gaat.
- Het college van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch
- Stuur uw zienswijze per brief naar het adres van uw gemeente:
-
- LET OP (!) Het is niet mogelijk een zienswijze per e-mail in te dienen. Een zienswijze dit per e-mail wordt ingestuurd, wordt geweigerd en niet in behandeling genomen.
- LET OP (!) Het is niet mogelijk een zienswijze per e-mail in te dienen. Een zienswijze dit per e-mail wordt ingestuurd, wordt geweigerd en niet in behandeling genomen.
- Zo dient u uw zienswijze mondeling in:
- Maak een afspraak met het projectteam Duurzame Polder via info@duurzamepolder.nl
- Geef uw zienswijze door.
- De gemeente maakt een verslag van uw mondelinge zienswijze.
- U ondertekent het verslag.
- Zo dient u uw zienswijze digitaal in (enkel voor 's-Hertogenbosch):
- Via het digitaal formulier: http://www.s-hertogenbosch.nl/digitalezienswijze
- Gebruik uw DigiD
Definitieve besluitvorming
Begin 2025 worden alle zienswijzen beoordeeld, verwerkt en waar nodig worden het ontwerp Programma en het MER aangepast. Daarna volgt de definitieve besluitvorming. Het doel is om vóór de zomer van 2025 het definitieve Programma vast te stellen.
Lees het ontwerp Programma, het MER en alle bijhorende stukken hier.